Det kolde forår, betyder det færre mitter i år?

12. april 2021

Det kolde forår vi oplever her i april måned, hvilken betydning får det for mitte og insektplagen i år?

RSH-Dækken Danmark har talt med Seniorforsker René Bødker fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, der har en stor viden om bl.a. mitter.

Han fortæller, at der ikke kan sættes lighedstegn mellem et koldt forår og få mitter. Mitterne har en kort livsperiode, hvorimod mittelarverne ligger i jorden i fugtige områder vinteren over, hvor de ved de første varme dage klækkes.

Det afgørende for om der kommer mange mitter er, hvordan det første kuld udklækkede mittelarver klarer sig. Når den første forårsvarme rammer landet, så udklækkes larverne, og det er de mitter, der skal yngle sommerens mitter. Jo varmere der er, jo flere mitter. Når vi her i april oplever temperaturer på 10 grader, vil der nok udklækkes nogle mitter, men de vil hurtigt gå til, og vil ikke kunne gøre nogen skade, hvis vi får kolde dag og nattefrost. Vi skal skal op på temperaturer på over 16-17 grader og gerne over 20 grader før mittelarverne rigtig begynder at klækkes.

Jo varmere der er, jo flere mitter, og der vil derfor kunne udklækkes flere mitter på én dag ved 20 grader end to dage på 10 grader.

Hvis foråret bliver præget af varmt og stillestående luft, er det gode betingelser for mitterne, og de vil formere sig og ligge larver der hurtigt vil klækkes.

Får vi derimod et langt forår med frost og megen blæst, er det ikke godt for mitterne.

René fortalte at de endnu ikke er begyndt at måle mittetrykket, men at måleudstyret forventes sat op ultimo april eller primo maj måned, hvor nattemperaturerne også begynder at blive lunere og dermed en stigende mitteaktivitet.

Hold derfor øje med temperaturerne om aftnerne og nætterne. Det er den, der er afgørende for, hvornår ”mitterne kommer”.

Hvordan beskytter du din hest bedst muligt mod mitter og insekter?

Hvis du vil være på forkant med mitte- og insektsæsonen og beskytte din hest bedst muligt, så er et dækken fra RSH det perfekte valg.

Stoffet er elastisk og giver derfor hesten en ekstrem god pasform og fri bevægelighed. Dækkenet er let og luftigt og yderst åndbart, så hesten kan komme af med sin overskudsvarme på varme dage, og tørrer hurtigt efter regn.

Dækkenets lyse farve reflekterer solens stråler, og tiltrækker ikke mitter, som mørke dækkener gør.

Det er utroligt nemt at holde rent, da de bare skal en tur i vaskemaskinen på 30 grader.

Klik ind på www.rsh-daekken.dk og se vores store udvalg af  insekt- og eksemdækkener til alle hesteracer.