Først regn, så sol og varme…og hvad så med mitterne?

MAJ 2021

Først havde vi en lang periode med koldt og vådt vejr. Det blev så erstattet af lidt lunere, men vådt vejr. Og nu lover meteorologerne varmere vejr, op til 22 grader.

Hvad betydning har det for antal af mitter og for vores heste med sommereksem?

Sommereksem er en kløende hudlidelse, der skyldes hestenes allergisk reaktion overfor mittens spyt. Udegående heste er særligt udsatte. Lidelsen kan forekomme hele sommeren, men er specielt udtalt i slut april/maj og september.


Mitterne, der er 1-2 mm lange småmyg, tilhører myggefamilien Ceratopogonidae. Vingerne er ofte forsynet med smukke plettegninger, som i mange tilfælde kan benyttes ved artsbestemmelse. I Danmark er der hidtil registreret 43 arter af mitter. Mittehunnerne kræver et proteintilskud i form af et blodmåltid fra et hvirveldyr, for at æggene kan modnes, hvorfor blodsugning på hestene, er en nødvendighed for mitternes overlevelse og reproduktion, men til stor gene for vores heste.


Hunnerne ligger deres larver i fugtig jord, mudderaflejringer ved bredden af søer og vandløb, tørvemos, gødning på foldende og henrådnende plantedele. De trives bedst ved lune temperaturer, og mittelarverne udklækkes når temperaturen er over 15-20 grader, derfor har forårets megen regn, fyldt lavninger og små vandhuller op, og dermed forøget ynglestederne for mitterne. Når varmen så efterfølgende kommer, er det optimalt for mitterne.
De fleste mittearter har størst flyveaktivitet kort tid før solnedgang og lige før solopgang. Mitterne tiltrækkes af mørke og undgår hvide og lyse overflader. Da flyveaktiviteten er vejrafhængig, kan mængden af flyvende mitter svinge meget fra døgn til døgn. De voldsomste mitteangreb finder altid sted på lune, fugtige, vindstille aftener.

 

Hvordan beskytter du din hest bedst muligt mod mitter og insekter?
Hvis du vil være på forkant med mitte- og insektsæsonen og beskytte din hest bedst muligt, så er et dækken fra RSH det perfekte valg.
Stoffet er elastisk og giver derfor hesten en ekstrem god pasform og fri bevægelighed. Dækkenet er let og luftigt og yderst åndbart, så hesten kan komme af med sin overskudsvarme på varme dage, og tørrer hurtigt efter regn.


Dækkenets lyse farve reflekterer solens stråler, og tiltrækker ikke mitter, som mørke dækkener gør.
Det er utroligt nemt at holde rent, da de bare skal en tur i vaskemaskinen på 30 grader.


Klik ind på www.rsh-daekken.dk og se vores store udvalg af insekt- og eksemdækkener til alle hesteracer.

Læs også

Det kolde forår, betyder det færre mitter i år?

Myggetal.dk lader vente på sig…lidt endnu

Et udplug af vores mest populære dækkener